Меню

Головна Творчі колективи Заходи Афіші Сценарії Контакти

четверг, 24 мая 2018 г.

Участь в обласному Міжнародному літературно- мистецькомуШеченківському святі " В сімї вольній, новій"

         Відповідно  до розпорядження голови Вінницької облдержадміністрації Валерія Коровія від 27 лютого 2018 року      № 157 «Про проведення Міжнародного Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій» в м. Вінниця  відбулося  24 травня  літературно – мистецьке свято.
         Дійство розпочалося  оглядом світлиць представлених громадами області. На площі Тараса Шевченка біля скульптурної композиції Великого Кобзаря свою творчість демонстрували  народні майстри з усіх районів.
         Виставкову експозицію виробів народного мистецтва Хмільницького району  представляли живописні картини, картини з насіння,  крупів, вишиті на теми творів Т.Г.Шевченка майстрів району: Дмитра Власійчука , Василя Гальчевського , Михайла Громова.  Основним елементом експозиції  був портрет Т. Г. Шевченка, який знаходився по центру стенду художника Семена Антонюка.  На портреті старинний полотняний рушник вишитий   майстринею  ХІХ ст. з с.Курилівка.

                                                         



         На передньому плані виставки стояв столик, накритий вишитою скатеркою з обрядовими на ньому хлібами випеченими майстринями Хмільницького району. До кожного обрядового  хліба була інформація  з назвою хлібу та свята чи обряду. до якого він випікався фото майстрині що випікала хліб. Найбільше  обрядових хлібів випекла знана майстриня    Антоніна  Корешкова  с. Думенки,  якою на обласному святі було представлено понад 10 обрядових хлібів,
а саме:
         -  паляниця зеленого тижня «ХЛІБ ДЛЯ РУСАЛОК НА РУСАЛЧИН ВЕЛИКДЕНЬ
         - ПЕЧИВО ДЛЯ ЗАКЛИКУ ВЕСНИ І ПРИЛЬОТУ ПТАХІВ З ВИРІЮ
              «ЖАЙВОРОНКИ»
     -   ХЛІБ  ВЕЛИКОДНОГО ПОСТУ  «КОСАЧ ДЛЯ ВЕРБИ»,
          -  ХЛІБ ДЛЯ МАТЕРІ ЗЕМЛІ І СИЛ ВЕГЕТАЦІЇ    « ЗІЛЬНИК»      (КРИЖ)
            - ХЛІБИ І ПАЛЯНИЦІ ЗЕЛЕНОГО   ТИЖНЯ «КНИШІ»
            - ХЛІБ   ПРАЗДНИКОВИЙ   «РІД» ( РОДОВИЙ ПИРІГ).




          Господинею Тетяною Кухар с.Куманівці представлений    хліб  НАЙТЕМНІШОЇ    ПОРИ  «КАЛИТА»
         Вперше на обласну  виставку майстринею Валентиною Занюк с.Куманівці були представлені  ОБРЯДОВІ ХЛІБИ  ДО РОДИННИХ СВЯТ  « Хліб на сватання»
          Господинею Оленою  Макарчук с.Сулківка на виставку представлені ВЕСІЛЬНІ КОРОВАЇ, а  Оксаною Гавінською с.В. Митник    ОБЖИНКОВИЙ КОРОВАЙ. А також спечена ПАЛЯНИЦЯ  З КРИВУЛЬКАМИ    (КАЧЕЧКАМИ)   ДЛЯ СТАРІЙШИН РОДУ
         Валентиною Ціховською с.Курилівка  представлений ХЛІБ НА ПОШАНУ ЗБОРУ УРОЖАЮ  «ЗАЖИНКОВИЙ ХЛІБ»
         По завершенню обласного свята «В сім’ї вольній, новій» з виставки обрядових хлібів  було відібрано короваї та обрядові хліби  для представлення  29 травня  в м. Києві на виставці національної спілки майстрів народного мистецтва України.


Комментариев нет:

Отправить комментарий