Меню

Головна Творчі колективи Заходи Афіші Сценарії Контакти

понедельник, 14 января 2019 г.

ІІ районний фестиваль "Защедруємо нашій господині - славній Україні"

13 січня на території Скаржинецької територіальної громади відбувся другий районний фестиваль колядок , щедрівок та обрядових дійств «Защедруймо нашій господині – славній Україні!».


Скаржинці гостинно та тепло зустрічали усіх гостей : представників обласної, районної  влади, сільських голів та учасників колективів народної творчості сільських закладів культури району, що приїхали приїхали колядувати, щедрувати, показувати вертепи та різдвяні обрядові дійства.
На свято завітали заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Олександр Крученюк, заступник голови Вінницької обласної Ради Михайло Кременюк, голова Хмільницької райдержадміністрації Євгеній Буткевич, голова Хмільницької районної ради Зоя Бонсевич, депутат Хмільницької районної ради Олег Загребельний, провідний методист з вокально-хорового мистецтва ОЦНТ Ніна Іванівна Джус. 
Вони привітали всіх учасників з різдвяними святами та відкриттям фестивалю.


На фестивалі  біля святково прикрашеного сільського Будинку культури було представлено 12 тематичних світлиць від 23 територіальних громад району.


 Зі словами вітань звернулась до гостей  господиня свята – Скаржинецький сільський голова Людмила Стрельчик.
 
        Кожна світлиця справила незабутнє враження. Яскраві та барвисті українські хустки, майстерно вишиті ікони, рушники та скатерки, домоткані килими, дідухи викликали щире захоплення у гостей свята. Різдвяну тематику представляли вертепи, у яких можна було побачити Діву Марію з новонародженим Дитятком Ісусом, Святого Йосипа, ангелів, волхвів, овечок та інших традиційних персонажів. 

Слідуючи давній українській  традиції, усі територіальні громади накривали святкові столи, головною на яких була кутя. Страви були надзвичайно смачні, адже кожна громада готувала з любов’ю та бажанням вразити гостей. 
Перед початком  виступів творчих колективів для гостей свята грав духовий оркестр КЗ «Хмільницький РБК». Потім на сцені біля Скаржинецького  будинку культури   аматорські художні колективи представляли кожну територіальну громаду району, щедруючи,колядуючи та показуючи театралізовані дійства. Разом з творчими колективами на сцену виходили і сільські голови, які вітали всіх учасників з різдвяними святами. Відкрив святковий концерт ансамбль  народного аматорського хорового колективу української пісні «Зорецвіт» районного Будинку культури.
Обрядові дійства показали колективи Скаржинецького, Березнянського сільських БК, Пустовійтівського, Кустовецького сільських клубів. Своїми колядками, щедрівками та віншуваннями глядачів радували творчі колективи Лип’ятинської сільської ради, Уланівського СБК, Маркушівського СБК, Великомитницького СБК, Лознянського СБК, Кустовецького та Сербанівського сільських клубів.




Незабутні спогади залишаться про свято і у найменших мешканців громади. Для них та всіх учасників в приміщенні сільського Будинку працівниками культури села  було створено виставку різноманітних  дитячих виробів з паперу, виставки вишитих картин, рушників, тематична народознавча виставка « Святкування Маланки"

                                                                          

Також для дітей проводились ігри та розваги«Дивосвіт різдвяних розваг у Маланки і Василя». Кожний мав можливість взяти участь у конкурсах, які проводились працівниками служби у справах дітей райдержадміністрації, сектору фізичної культури та спорту райдержадміністрації,  центру соціальних служб для сім’ї та молоді.  Фестиваль завершився, залишивши по собі гарні спомини та враження.




Комментариев нет:

Отправить комментарий